30/4/13

"Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο!"


     Η θέση του διαγράμματος είναι από την παρτίδα Nakamura vs Morozevich (9ος γύρος) από το Grand Prix της Fide  που διεξάγεται αυτές τις ημέρες. Η θέση είναι μάλλον ισόπαλη, αλλά γρήγορα η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Αν και δεν ξέρω αν υπήρχε πίεση χρόνου για κάποιον από τους δύο παίκτες, πάντως ο μαύρος δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της στιγμής. Στην πραγματικότητα, το επίπεδο παιχνιδιού περισσότερο θύμισε παρτίδα blitz ανάμεσα σε ερασιτέχνες, όπου όλα κρίνονται από κάποια εύκολα τακτικά λάθη, παρά παρτίδα ανάμεσα σε δύο κορυφαίους σκακιστές. 
   Ας δούμε τη συνέχεια...
   Ο μαύρος μόλις έπαιξε την 29η κίνηση του 29...Qb2 οπότε απειλεί τόσο τον ίππο, όσο  και τον πύργο του λευκού. Λογικά ο Λευκός στήριξε και τα δύο κομμάτια και ετοιμάστηκε, ώστε να απομακρύνει τη βασίλισσα από την επικίνδυνη θέση με 30. Qd1
[Τώρα το ε4 πιόνι δεν "κόβεται", (30...Rxe4??) γιατί ακολουθεί 31. Ra8 Bf8 και το δ5 πιόνι αποδεικνύεται πολύ ισχυρό 32. d6 Qb7 33. Rxf8+ Kxf8 34. d7 με μεγάλη υπεροχή.

Η συνέχεια της παρτίδας ήταν: 30...Bh6 (ίσως το 30...Bd4 να είναι κάπως καλύτερο, αφού ο αξιωματικός δεν κινδυνεύει στην πραγματικότητα εκεί. Αν υποθέσουμε ότι ο λευκός μπορεί να επιδιώξει να τον κόψει π.χ. 31. Qd3 h5 (μία ενδεικτική κίνηση) 32. Rd1 h4 33. Nxd4?? cd 34. Qxd4 c2! με κερδισμένη θέση για το μαύρο προφανώς) 
31. f4 και 31...Rxe4?? (μία ευκαιρία την οποία ο Nakamura δεν άφησε να πάει χαμένη)

Ο νικητής της σημερινής παρτίδας H. Nakamura


32. Ra8+ Kg7 (ξανά το δ πιόνι αποφασίζει) 
33. d6 Rd4 34. Nxd4 1-0 
(αν 34...cd 35. Qd4+ f6 36. Qa7+ με ματ σε μία κίνηση)
Ο αρνητικός πρωταγωνιστής Α. Morozevich

Είναι γνωστό πως ο Morozevich είναι ένας πολύ δημιουργικός παίκτης, αλλά παράλληλα αρκετά ασταθής, κυρίως ψυχολογικά. Ίσως αυτή να είναι και η κυρίως εξήγηση για ό, τι συνέβη. Το καλό πάντως είναι πώς στο σημερινό (10ο) γύρο του τουρνουά κατάφερε να αλλάξει την ψυχολογία του και μετά από μερικά αρνητικά αποτελέσματα επέστρεψε στις νίκες!

29/4/13

The right exchanges

(Γράφει ο Θ. Μπάσιος) 
     
Σε μία προσπάθεια να "αναζωογονήσουμε" τη συγκεκριμένη σελίδα...

    Η θέση που ακολουθεί είναι από την παρτίδα Aronian vs Svidler, η οποία παίχτηκε στον 4ο γύρο του τουρνουά Alekhine Memorial. Αξίζει ίσως να προσπαθήσετε για λίγο κι εσείς, πριν δείτε πώς χειρίστηκε τη θέση ο Aronian, ο οποίος και κέρδισε την παρτίδα. 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ

O Aronian αποφάσισε να προτείνει αλλαγή βασιλισσών με 21. Qg3. Έπειτα από 21...QxQ 22. hg Bf6 δημιούργησε τις προϋποθέσεις να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα. 

ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ?


Η απάντηση είναι: 23. Bb5 Re7 24. Bxd7 Rxd7 25. Bxf6 Rxf6 26. c4 με σταθερό στρατηγικό πλεονέκτημα για τα λευκά, αφού πλέον έχουν το καλύτερο -στη συγκεκριμένη περίπτωση - ελαφρύ κομμάτι (ίππος έναντι αξιωματικού), ελεύθερο, δεμένο πιόνι (δ5) και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν επιπλέον αδυναμίες στην πτέρυγα της βασίλισσας. Μετά το σημείο αυτό ο Aronian εκμεταλλεύτηκε την καλή του θέση και μάλλον κέρδισε εύκολα. 

O νικητής, L. Aronian



και ο άτυχος - τουλάχιστον γι' αυτή τη φορά-  Peter Svidler