30/6/13

"In Dire Straits"

Απεγνωσμένα αναζητείται...μία νίκη!

Το ματς προετοιμασίας ανάμεσα στον Αλ. Μπενάτση και το Γ. Βόβα συνεχίζεται, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για τον τελικό νικητή. Εν αντιθέσει με τον Αλέξανδρο ο Γιώργος επέδειξε σταθερότητα ως αυτό το σημείο και εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του αντιπάλου του. Η τέταρτη παρτίδα του ματς

και η 5η παρτίδα

Τα σχόλια στις παρτίδες ήταν και πάλι από το Γ. Βόβα.

24/6/13

Ατομικό πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδος 2013

Νικητής στο Ατομικό Πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδος 2013 αναδείχθηκε ο κ. Μάνος Ναθαναήλο κυρίως υπεύθυνος, μάλλον, για την αναγέννηση του Κερκυραϊκού σκακιού τα τελευταία χρόνια. 



   Από τα Ιωάννινα δεν υπήρξε ιδιαίτερη συμμετοχή, με εξαίρεση δύο μέλη της οικογένειας Παπαγεωργίου, - o Γιάννης Π. κατετάγη 4ος έχοντας μία ήττα από τον τελικό νικητή- οι οποίοι όμως είναι αυτή την περίοδο μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας. Είναι ένα ζήτημα  κάθε φορά ο τρόπος, ο τόπος διεξαγωγής του συγκεκριμένου πρωταθλήματος, καθώς είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις. 

  Όπως και να έχει συγχαρητήρια κατ' αρχάς στο νικητή, αλλά και σε όλους όσους συμμετείχαν. Άξια μνείας ίσως είναι  και η δεύτερη θέση σε ισοβαθμία του Αλέξανδρου Μπέμπη από τον σκακιστικό σύλλογο της Ηγουμενίτσας, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο κ. Γεωργιάδης Αλέξανδρος. 
   Μπορείτε να δείτε ένα πίνακα των συμμετεχόντων και τα ξεχωριστά αποτελέσματα του καθενός στον παρακάτω σύνδεσμο:  Ατομικό Πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδος 2013.  

23/6/13

Tal's memorial

Ο M. Tal ήταν ένας σπουδαίος Ρώσος σκακιστής που διέπρεψε τη δεκαετία του ΄60, όταν έφτασε ακόμα και στην κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου. Δυστυχώς λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να διατηρήσει το επίπεδο παιχνιδιού που παρουσίασε εκείνη την περίοδο, αν και αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι έκανε στη συνέχεια ήταν πολύ κατώτερο. Ίσως να έλειπε αυτό το στοιχείο της ενέργειας που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να παίζει με αυτόν τον τρόπο. 

Εδώ τον βλέπετε στα αριστερά σε μία χαρακτηριστική του πόζα. Θεωρούνταν πώς με το βλέμμα του υπνώτιζε τους αντιπάλους του, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην αντέχουν την "πίεση!"

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν προς τιμήν του σπουδαίου αυτού σκακιστή, διεξήχθη ένα τουρνουά, στο οποίο τελικός νικητής ήταν ο B. Gelfand. Διάλεξα λοιπόν μία ωραία νίκη του Gelfand εναντίον του Nakamura. 




και μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή από τον προτελευταίο γύρο του τουρνουά, ανάμεσα σε δύο νεαρούς παίκτες, τον M. Carlsen (με τα λευκά) και τον H. Nakamura (με τα μαύρα). Το άνοιγμα για τα μαύρα δεν έχει εξελιχθεί καθόλου καλά και σχεδόν μέχρι αυτό το σημείο υποφέρει! 


Στην εικόνα του διαγράμματος είναι η σειρά του Λευκού να παίξει. Η 29η κίνηση του Nakamura ήταν 29...Bd3. Παρακολουθούσαμε ζωντανά την παρτίδα και ψάχναμε και εμείς τρόπους για το λευκό να βελτιώσει τη θέση του έχοντας όμως και τη δυνατότητα να δούμε προτάσεις της μηχανής.

(αν θέλετε σκεφθείτε λίγο πάνω στη θέση· ίσως εσείς τα πάτε λίγο καλύτερα από τον Carlsen! )

Η πρόταση του υπολογιστή είναι 30.Bh3! αφού θέλει να απαλλαγεί από τον ίππο d7 που προστατεύει κρίσιμα τετράγωνα όπως το f6. Είναι πιθανό ο Carlsen να είδε την κίνηση, αλλά σίγουρα θα σκέφθηκε πώς ίσως έτσι επιτρέπει το 30...Qa8 (xd5) και ξαφνικά ο λευκός βασιλιάς φαίνεται κάπως ευάλωτος. Το Houdini βέβαια δεν ανησυχεί ιδιαίτερα και παίζει άμεσα: 31.Rxc5 (κερδίζει πιόνι και υποστηρίζει το d5)· αν τώρα ο μαύρος κόψει τον πύργο 31...Nxc5 πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για το σαχ στο f6 και μία εύκολη νίκη, π.χ. 32.Qf6+ Kg8 33. Rg1+ Bg6 34. Nf5 Qd5+ (επιτέλους έπεσε το d5, αλλά αυτό δεν έχει πια καμία σημασία!) Απλά...35. Bg2 Bxf5 36. Bxd5 και εντελώς κερδισμένη θέση!

O Carlsen δεν κατάφερε να βρει την παραπάνω συνέχεια και έπαιξε...

30.Re3?! Το ερώτημα είναι πώς πρέπει να αντιδράσει τώρα ο μαύρος; 

Ο Nakamura με τη σειρά του έπαιξε 30...Bg6?! και έχασε. (δείτε το pgn αρχείο) Ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον είχε η πρόταση  του υπολογιστή, με τη θυσία διαφοράς που επιλέγει. Αντί λοιπόν της κίνησης του αξιωματικού παίζει: 30...Rxe5! 31.Rxe5 (τι άλλο;) Qxd6 32. Re4 (ξεκαρφώνει τον πύργο) 32...Qxf4 33. Rxf4 c4! και αν για παράδειγμα 34. bxc4 Nc5 και η θέση του μαύρου είναι ικανοποιητική! Έχει καταφέρει να μπλοκάρει τα πιόνια, απαλλάχθηκε από την πίεση εναντίον του βασιλιά του, ενώ έχει και κάτι να ελπίζει: το ελεύθερο πιόνι b4-b3 κ.ο.κ., ενώ ας μην ξεχνάμε και τον "κακό" αξιωματικό του λευκού στο g2. Αρκετά δύσκολο, ομολογουμένως, να το βρει κανείς! Ίσως ο μόνος τρόπος είναι αν αποκλείσει άλλες επιλογές και δει πώς αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος, ώστε να ελπίζει σε κάτι. 


20/6/13

"When the going gets tough..."

Το προπονητικό ματς ανάμεσα στον Γ. Βόβα και τον Αλ. Μπενάτση συνεχίζεται με το Γιώργο να έχει πάρει για τα καλά πια το πλεονέκτημα! Αν και ο Αλέξανδρος έχει τις δικές του τύχες σε κάθε παρτίδα μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχει καταφέρει να πετύχει την πολυπόθητη νίκη. Δείτε την τρίτη παρτίδα του ματς με σχόλια του Γ. Βόβα. 

13/6/13

King's Indian: the Bf4 system


  Η δεύτερη παρτίδα στο ματς Βόβας-Μπενάτσης έληξε με νίκη των λευκών κομματιών. Ο μαύρος (στη συγκεκριμένη παρτίδα ο Αλ. Μπενάτσης) επέλεξε στο 1. δ4 του αντιπάλου να παίξει την Ινδική του βασιλιά, καθώς γνώριζε ότι συνήθως ο Γιώργος παίζει το σύστημα αυτό με τον αξιωματικό στο f4.
   Το άνοιγμα δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον,εκτός ίσως από την ιδέα που χρησιμοποίησε ο μαύρος, ώστε να καταφέρει το ...e5, που είναι βασικό στη βαριάντα αυτή. Αν έχω να προσθέσω κάτι στα σχόλια της παρτίδας, θα έλεγα ότι και οι δύο παίκτες έδειξαν κάποια πρωτοτυπία στη σκέψη τους, με τα λευκά να είναι κάπως "τυχερά" (αν υπάρχει τύχη στο σκάκι), αφού δεν πλήρωσαν τα λάθη τους.
Από εκεί κι έπειτα στο μεγαλύτερο μέρος του μέσου ο μαύρος είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και μπορούσε να κερδίσει καθαρά σε ορισμένες στιγμές. Δεν το κατόρθωσε και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον Αλέξανδρο, αν θέλει να αλλάξει την κατάσταση στις επόμενες παρτίδες.
  O Γιώργος από την άλλη, αφού ξεπέρασε τις δυσκολίες του ανοίγματος, κατάφερε να επιβάλει τη στρατηγική του λευκού και κέρδισε όπως συνήθως κερδίζει ο λευκός σε αυτές τις περιπτώσεις, με παιχνίδι στο κέντρο και την πτέρυγα της βασίλισσας!
   Είχε την καλοσύνη να μας στείλει αναλυμένη την παρτίδα, στην οποία προσέθεσα μόνο κάποια λίγα δικά μου σχόλια!
   Απολαύστε τη μάχη των δύο παικτών...



Η ψυχολογία του λάθους


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Vl. Kramnik στο παλιό ματς του (πίσω στο 2006) εναντίον του Deep Fritz μόλις έχει παίξει ...Qe3?? επιτρέποντας φυσικά το ματ σε μία κίνηση! - Qh7+ and mate! :( -

Ο καθένας από εμάς -φαντάζομαι- θα έχει διαπράξει αρκετά τέτοια! Ποια είναι η αιτία (οι αιτίες) πίσω από τέτοια απροσδόκητα γεγονότα; Ο Ηλίας Κουρκουνάκης, ισχυρός παίκτης και ψυχολόγος ο ίδιος έκανε ορισμένες σκέψεις πάνω στο θέμα. Ακολουθήστε το σύνδεσμο για μία πρόγευση της διάλεξής του πάνω στην ψυχολογία των σκακιστικών λαθών.

9/6/13

"Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται.."


Διεξήχθη τελικά σήμερα ο αγώνας της ομάδας μας με την ομάδα της Πτολεμαΐδας, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν υπέρ μας. Ακολουθεί μία σύντομη περιγραφή της εξέλιξης του ματς για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

  Η πρώτη παρτίδα που τελείωσε ήταν η 4η σκακιέρα, στην οποία έπαιζαν με τα λευκά ο Κοσμίδης Ιωάννης (Πτολεμαΐδα) με το Διονύση Μπλέτσιο. Ο Διονύσης τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά δυστυχώς σήμερα βρέθηκε να υπερασπίζει μία άχαρη θέση. Μετά μια σημαντική του αβλεψία έχασε ένα πιόνι και αμέσως εγκατέλειψε.


Η δεύτερη παρτίδα ήταν αυτή ανάμεσα στους Σιδηρόπουλο Νίκο (Πτολεμαΐδα) με το δικό μας Παππά Μιχαήλ (μαύρα). Ο Μιχάλης "έβγαλε" μία θέση όπου ο αντίπαλος του είχε το απομονωμένο πιόνι (δ4). Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού στρέφεται γύρω από την προώθηση δ5 (αν δηλ. είναι καλή για το λευκό ή όχι). Δυστυχώς για τον Μιχάλη, μετά το ...Ββ6?, επέτρεψε το δ5 υπό ευνοϊκές προϋποθέσεις.


   
  Τρίτος αγωνίστηκε ο προπονητής της ομάδας μας, ο κ. Άγγελος Καίσαρης. Στο μεγαλύτερο μέρος η παρτίδα του με τον Θεοδουλίδη Θεόδωρο ήταν ισόπαλη, αλλά με μια τραγική αβλεψία επέτρεψε στον αντίπαλό του να πάρει ολόκληρο το βαθμό.

  Με το σκορ να είναι στο 3-0 η τελευταία παρτίδα είχε πια ενδιαφέρον μόνο προσωπικό. Στην πρώτη λοιπόν σκακιέρα αγωνίστηκαν για το Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών ο Γιάννης Παπαγεωργίου και για την ομάδα της Πτολεμαΐδας ο κ. Λαγοπάτης Νίκος. 

 

  Ο Γιάννης μάλλον ξαφνιάστηκε από το Ιxe4 και αντέδρασε άσχημα δίνοντας σημαντικό πλεονέκτημα στον αντίπαλό του. Έδειξε όμως, όπως πάντα άλλωστε, μεγάλη μαχητικότητα και επινοητικότητα. Δημιούργησε αρκετές δυσκολίες για τον μαύρο και τελικά αμείφθηκε γι' αυτό. Ο κ. Λαγοπάτης έπαιξε σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας κάπως αργά, πράγμα που στο κρίσιμο σημείο έπαιξε το ρόλο του. Δεν βρήκε την καλύτερη συνέχεια και ο Γιάννης με έξυπνο τρόπο πήρε τον βαθμό για την ομάδα των Ιωαννίνων.


  Συγχαρητήρια σε όσους αγωνίστηκαν σήμερα, στο διαιτητή κ. Κώστα Πανακούλια και φυσικά ευχόμαστε καλή συνέχεια στην ομάδα της Πτολεμαΐδας.

George Vovas: "in the driver's seat"

Άλλος κάνει τα μαθήματα οδήγησης, άλλος έχει τον έλεγχο της κατάστασης! :) Η χθεσινή πρώτη παρτίδα του ματς μεταξύ των Α. Μπενάτση και Γ. Βόβα ήταν μάλλον ένας μονόλογος, καθώς ο μαύρος γρήγορα πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού και με επίθεση πάνω στον αντίπαλο βασιλιά τελείωσε την παρτίδα.


Πιστεύουμε βέβαια ότι ο Αλέξανδρος θα επανέλθει δριμύτερος στον επόμενο γύρο, ο οποίος μάλλον προγραμματίστηκε για το μέσο της εβδομάδας. Until next time...

8/6/13

"A fistful of ...glory"


H σημερινή ανάρτηση έχει ως θέμα της τις μονομαχίες, μία και το επόμενο διήμερο θα διεξαχθούν δύο ενδιαφέρουσες μάχες. Με χρονική σειρά λοιπόν:

  1. Σήμερα αρχίζει το πολυαναμενόμενο ματς ανάμεσα στον Αλέξανδρο Μπενάτση και το Γιώργο Βόβα. Νομίζω ότι έχει συμφωνηθεί να έχει διάρκεια 6 παρτίδων και φυσικά θα σας ενημερώνουμε για την πορεία και την απόδοση των δύο παικτών.
  2. Αύριο το πρωί (αν και η ώρα δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί, μάλλον θα είναι γύρω στις 11 π.μ), στην αίθουσα του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των μονομαχιών, με τη συνάντηση μίας τετραμελούς ομάδας του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών με μία αντίστοιχη ομάδα σκακιστών από την Πτολεμαΐδα. Είναι ένας προκριματικός γύρος για το Κύπελλο Ελλάδος και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για την ομάδα μας!

Ως τότε...