2/5/13

Alekhine Memorial 2013

Από πολλούς ο Alexander Alekhine θεωρείται ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών! Είναι ο 4ος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και ένας από τους παίκτες που έχουν επηρεάσει ολόκληρες γενιές σκακιστών. Οι  λίγο μεγαλύτεροι θα έχουν διαβάσει ίσως κάποια συλλογή παρτίδων του, ενώ για τους νεώτερους δεν θα ήταν κακή ιδέα να κάνουν κάτι ανάλογο. Αν και οι υπολογιστές έχουν μπει για τα καλά στο χώρο του σκακιού και πολλοί προτιμούν μία ανάλυση από μία σκακιστική μηχανή παρά τις αναλύσεις ενός μεγάλου παίκτη από το παρελθόν, δεν παύουν ποτέ αυτές οι ιδέες να αποτελούν οδηγό, μία πηγή έμπνευσης για τον καθένα από εμάς που ασχολείται με το παιχνίδι!



   Τις τελευταίες λοιπόν ημέρες (από 21 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2013) διεξήχθη ένα τουρνουά προς τιμήν του μεγάλου αυτού πρωταθλητή, το Alekhine Memorial, σε δύο φάσεις και δύο πόλεις, το Παρίσι αρχικά και στη συνέχεια στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία. Νικητής δεν αναδείχτηκε ούτε κάποιος Γάλλος, ούτε κάποιος Ρώσος σκακιστής, αλλά ο Levon Aronian, σε ισοβαθμία βέβαια με τον Boris Gelfand, αλλά με περισσότερες νίκες σε σχέση με τον αντίπαλό του.


Από τους αγώνες αυτούς διάλεξα μία δύο πραγματικά εντυπωσιακές παρτίδες, καθώς και την τελευταία νίκη του Aronian, η οποία και του εξασφάλισε το τρόπαιο! Οι αναλύσεις δεν είναι δικές μου, αλλά προέρχονται από το site της chessbase. 


Aronian vs Vachier Lagrave Maxime  από το chess today



Vachier Lagrave Maxime vs Ding Liren


Vladimir Kramnik vs Laurent Fressinet (μία από τις σπάνιες ήττες του Kramnik με τα λευκά και με αυτόν τον τρόπο!)