6/5/13

"Τα πιόνια είναι η ψυχή της παρτίδας" (revisited)



Η σημερινή παρτίδα είναι από το δεύτερο γύρο του Αμερικάνικου πρωταθλήματος και είναι η αναμέτρηση ανάμεσα στον T. Gareev  (ίσως είδατε μία πρόσφατη ανάρτηση στην Chessbase γι' αυτόν) και τον Larry Christiansen. Από τη θέση του διαγράμματος που ακολουθεί έχει ενδιαφέρον να προσέξουμε ένα δύο πράγματα. 
  

  Κατ' αρχάς, ο μαύρος μόλις έπαιξε 14. Ng5 θυσιάζοντας το πιόνι f5. Θέλει να παίξει ο ίδιος e4 και να χρησιμοποιήσει ίσως το τετράγωνο e5 ως βάση για το δεύτερο ίππο του. Το πιόνι αυτό (στο e4) θα του εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο, ώστε να μετακινήσει τις δυνάμεις του πάνω στον αντίπαλο βασιλιά. Θα έχει πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα πύργο στο f6 και σύντομα θα έρθει και ο δεύτερος πύργος από το a8. Επιπλέον, μία θυσία ίππου στο f3 είναι κάτι που εμφανίζεται ως δυνατότητα. 
   Δεύτερο σημείο είναι η αντίδραση του λευκού. Έπαιξε 15. f4 κερδίζοντας με τη σειρά του τον απαιτούμενο χώρο, για να κάνει άμυνα. 
  Τρίτο σημείο είναι η δεύτερη θυσία πιονιού (στο e4) από τη μεριά του μαύρου, ώστε να καταφέρει να "σπάσει" το κέντρο του λευκού και να απελευθερώσει τελικά τον αξιωματικό του με την τρίτη θυσία δες την προώθηση ...b5! 

Περισσότερα στο αρχείο pgn που ακολουθεί: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add