7/5/13

The hunters and the hunted

    Σκεφτόμουν τις προάλλες τους συμμετέχοντες στο αμερικάνικο πρωτάθλημα σκακιού για το 2013. Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε να κάνουμε στην πραγματικότητα με τρία, ίσως και τέσσερα, γκρουπ παικτών. Υπάρχουν δηλ.: 
  1. οι "δεινόσαυροι", οι παίκτες της παλιάς γενιάς, π.χ. ο L. Christiansen, o J. Benjamin, o G. Kaidanov κ.α. 
  2. υπάρχουν τα "κολεγιόπαιδα", παίκτες δηλ. όπως οι Robson, Hess, Shankland, οι οποίοι αν και διακρίθηκαν τα τελευταία χρόνια, εδώ δυσκολεύονται· από "κυνηγοί" έχουν γίνει "τα θηράματα" και μάλιστα πολύ γρήγορα, όπως σωστά παρατήρησε στη μίνι συνέντευξή του ο Joel Benjamin. 
  3. Υπάρχουν μερικοί νεαροί παίκτες όπως οι Holt, Bryant, Troff (14 ετών), ο Sevian (νομίζω πως είναι μόλις 12 ετών!) και σε αυτούς στηρίζουν μάλλον πολλές ελπίδες για το μέλλον. 
  4. Τέλος, υπάρχει μία ομάδα, κυρίως επαγγελματιών του σκακιού, όπως οι Kamsky, Akobian, Shabalov, Onischuk κ.α. οι οποίοι είναι σταθερά εκεί. 
    Το εντυπωσιακό πάντως είναι πώς το σκάκι ολοένα και περισσότερο γίνεται ένα παιχνίδι για τους πολύ νέους. Σε μία εποχή που το να είσαι 12 χρονών και GM δεν προκαλεί πια τόση εντύπωση, τι άλλο να περιμένει κανείς!! Δείτε πιο κάτω και το σχετικό άρθρο της Wikipedia.

[9-year-old Sammy Reshevsky playing a simultaneous exhibition in 1920 
against the members of the West Point chess team.] 



  Σχετική με τα παραπάνω είναι και η παρτίδα που επέλεξα για σήμερα. Είναι μία μινιατούρα στην πράξη, η "σφαγή" ενός από τους θρύλους του αμερικάνικου σκακιού, του Gregory Kaidanov, ο οποίος πρόσφατα προστέθηκε και στο αμερικάνικο chess hall of fame. 

[Gregory Kaidanov (1959- ): O Kaidanov κατάγεται από την Ουκρανία αλλά ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Lexington του Kentucky. Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες και προπονητές στην Αμερικάνικη σκακιστική σκηνή. ]

Αντίπαλος του είναι ένας άσημος ευρύτερα παίκτης, ο οποίος μέχρι τον τρίτο γύρο τα πήγαινε αρκετά καλά, 2,5/3 αν δεν κάνω λάθος, ο FM. John Bryant. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add