19/5/13

Two princes

Νικητής τελικά στο Norway chess 2013 ο Sergey Karjakin! Πολύ κοντά του ο Magnus Carlsen, ωστόσο εξαιτίας της ήττας του από τον Wang Hao στον προτελευταίο γύρο, δεν μπορούσε να διεκδικήσει πολλά περισσότερα! Πρόκειται για δύο παίκτες της ίδιας ηλικίας (είναι γεννημένοι και οι δύο το 1990), αν και ο Magnus (αριστερά στη φωτογραφία) έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. 


Πάντα οι μεταξύ τους αναμετρήσεις έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα, καθώς όλοι (φαντάζομαι και οι ίδιοι) σκέφτονται ή αισθάνονται την πίεση που υπάρχει. Στο τουρνουά της Νορβηγίας συναντήθηκαν στον 5ο γύρο με τον Karjakin να έχει 4/4 και τον Magnus να ακολουθεί. Στο μεγαλύτερο μέρος της παρτίδας ο Karjakin είχε την καλύτερη θέση, πράγμα που οδήγησε τον Carlsen να προχωρήσει σε μία πολύ ενδιαφέρουσα θυσία πιονιού (στο ε5!) 


Η ιδέα του είναι να ενεργοποιήσει τα κομμάτια του ασκώντας πίεση πάνω στο ε4 και λίγο μετά στο ζ4. Οι επόμενες κινήσεις ήταν: 28...Bb7 29. Bc2 (φυσιολογική κίνηση, αν και ο υπολογιστής θεωρεί ότι χάνει ένα μέρος του πλεονεκτήματος) 29...Rae8 30.f4 Bd6 31. Kh2?! (εδώ πλέον ο Karjakin χάνει τον έλεγχο της θέσης. Από εδώ κι έπειτα μπορούμε κι εμείς να αντιληφθούμε πόσο επιτυχημένη ήταν η ιδέα του Carlsen..) 31...Nh5! 32. g3 f6 33. Ng6 Nxf4! (προσοχή όχι Bxf4?) Προσέξτε τη δράση του αξιωματικού στη μεγάλη διαγώνιο σε συνεργασία με τη βασίλισσα και τα υπόλοιπα κομμάτια. 
Περισσότερα στο pgn αρχείο που ακολουθεί με αναλύσεις όπως δημοσιεύθηκαν στο site της chessbase. 


Θα ήταν όμως άδικο να κλείσουμε αυτή την αναφορά μας στο νικητή με μία θέση στην οποία έχασε! Γι' αυτό δείτε και τη δική του νίκη -στον 4ο γύρο - εναντίον του Aronian. Έχει ενδιαφέρον ότι κι εδώ έχουμε μία θέση -από διαφορετικό βέβαια άνοιγμα - όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι η μεγάλη δύναμη του αξιωματικού στη διαγώνιο (a8-h1) σε συνδυασμό πάντα με αδυναμίες στην πιονοδομή γύρω από λευκό βασιλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add