23/6/13

Tal's memorial

Ο M. Tal ήταν ένας σπουδαίος Ρώσος σκακιστής που διέπρεψε τη δεκαετία του ΄60, όταν έφτασε ακόμα και στην κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου. Δυστυχώς λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να διατηρήσει το επίπεδο παιχνιδιού που παρουσίασε εκείνη την περίοδο, αν και αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι έκανε στη συνέχεια ήταν πολύ κατώτερο. Ίσως να έλειπε αυτό το στοιχείο της ενέργειας που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να παίζει με αυτόν τον τρόπο. 

Εδώ τον βλέπετε στα αριστερά σε μία χαρακτηριστική του πόζα. Θεωρούνταν πώς με το βλέμμα του υπνώτιζε τους αντιπάλους του, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην αντέχουν την "πίεση!"

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν προς τιμήν του σπουδαίου αυτού σκακιστή, διεξήχθη ένα τουρνουά, στο οποίο τελικός νικητής ήταν ο B. Gelfand. Διάλεξα λοιπόν μία ωραία νίκη του Gelfand εναντίον του Nakamura. 




και μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή από τον προτελευταίο γύρο του τουρνουά, ανάμεσα σε δύο νεαρούς παίκτες, τον M. Carlsen (με τα λευκά) και τον H. Nakamura (με τα μαύρα). Το άνοιγμα για τα μαύρα δεν έχει εξελιχθεί καθόλου καλά και σχεδόν μέχρι αυτό το σημείο υποφέρει! 


Στην εικόνα του διαγράμματος είναι η σειρά του Λευκού να παίξει. Η 29η κίνηση του Nakamura ήταν 29...Bd3. Παρακολουθούσαμε ζωντανά την παρτίδα και ψάχναμε και εμείς τρόπους για το λευκό να βελτιώσει τη θέση του έχοντας όμως και τη δυνατότητα να δούμε προτάσεις της μηχανής.

(αν θέλετε σκεφθείτε λίγο πάνω στη θέση· ίσως εσείς τα πάτε λίγο καλύτερα από τον Carlsen! )

Η πρόταση του υπολογιστή είναι 30.Bh3! αφού θέλει να απαλλαγεί από τον ίππο d7 που προστατεύει κρίσιμα τετράγωνα όπως το f6. Είναι πιθανό ο Carlsen να είδε την κίνηση, αλλά σίγουρα θα σκέφθηκε πώς ίσως έτσι επιτρέπει το 30...Qa8 (xd5) και ξαφνικά ο λευκός βασιλιάς φαίνεται κάπως ευάλωτος. Το Houdini βέβαια δεν ανησυχεί ιδιαίτερα και παίζει άμεσα: 31.Rxc5 (κερδίζει πιόνι και υποστηρίζει το d5)· αν τώρα ο μαύρος κόψει τον πύργο 31...Nxc5 πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για το σαχ στο f6 και μία εύκολη νίκη, π.χ. 32.Qf6+ Kg8 33. Rg1+ Bg6 34. Nf5 Qd5+ (επιτέλους έπεσε το d5, αλλά αυτό δεν έχει πια καμία σημασία!) Απλά...35. Bg2 Bxf5 36. Bxd5 και εντελώς κερδισμένη θέση!

O Carlsen δεν κατάφερε να βρει την παραπάνω συνέχεια και έπαιξε...

30.Re3?! Το ερώτημα είναι πώς πρέπει να αντιδράσει τώρα ο μαύρος; 

Ο Nakamura με τη σειρά του έπαιξε 30...Bg6?! και έχασε. (δείτε το pgn αρχείο) Ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον είχε η πρόταση  του υπολογιστή, με τη θυσία διαφοράς που επιλέγει. Αντί λοιπόν της κίνησης του αξιωματικού παίζει: 30...Rxe5! 31.Rxe5 (τι άλλο;) Qxd6 32. Re4 (ξεκαρφώνει τον πύργο) 32...Qxf4 33. Rxf4 c4! και αν για παράδειγμα 34. bxc4 Nc5 και η θέση του μαύρου είναι ικανοποιητική! Έχει καταφέρει να μπλοκάρει τα πιόνια, απαλλάχθηκε από την πίεση εναντίον του βασιλιά του, ενώ έχει και κάτι να ελπίζει: το ελεύθερο πιόνι b4-b3 κ.ο.κ., ενώ ας μην ξεχνάμε και τον "κακό" αξιωματικό του λευκού στο g2. Αρκετά δύσκολο, ομολογουμένως, να το βρει κανείς! Ίσως ο μόνος τρόπος είναι αν αποκλείσει άλλες επιλογές και δει πώς αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος, ώστε να ελπίζει σε κάτι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add