18/9/13

Σκάκι και εκπαίδευση

     Η εκπαίδευση της νέας γενιάς και η επιδίωξη του καλύτερου εκπαιδευτικού αποτελέσματος είναι κάτι που απασχολεί όλες τις κοινωνίες και γύρω από το ζήτημα γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για τα προγράμματα, τους στόχους, τον τρόπο διδασκαλίας κ.α. Αν και έχουν γραφτεί χιλιάδες κυριολεκτικά έρευνες, το ζήτημα παραμένει ανοικτό, ενδιαφέρον και επίκαιρο. 

     Μια πτυχή του ζητήματος είναι, όπως είπαμε, η επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού προγράμματος, ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο γνωστικό, συναισθηματικό ή αξιακό αποτέλεσμα. Το σκάκι λοιπόν έρχεται να προσφέρει μία επιλογή λίγο διαφορετική από τις παραδοσιακές, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι είναι καθόλου κατώτερη ή λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τις πιο παραδεκτές. Μπορεί για παράδειγμα τα μαθηματικά να είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της αφηρημένης σκέψης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι ανάλογο δεν μπορεί να επιτευχθεί και με το σκακιστικό υπολογισμό. 

     Κατά καιρούς πανεπιστήμια, σχολεία, χώρες ολόκληρες αποφασίζουν να εντάξουν τη σκακιστική εκπαίδευση στα σχολικά προγράμματα, προσδοκώντας ότι έτσι οι μαθητές θα αναπτύξουν μία διαφορετική σχέση με τη γνώση, θα λειτουργήσουν με πιο ενεργητική διάθεση απέναντι σε αυτήν, αφού έτσι κι αλλιώς αυτή είναι η ίδια η φύση του παιχνιδιού. Προσδοκούν να κάνουν τα παιδιά να σκεφτούν λίγο πιο "στρατηγικά", να είναι σε θέση δηλ. να προβλέπουν καταστάσεις· περιμένουν στα μαθητικά τους χρόνια να αναπτύξουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τα αισθήματα αυτοπεποίθησης που χρειάζεται κάποιος ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ωριμότητα τις δυσκολίες της ενήλικης ζωής. 


Ο Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών εδώ και 60 χρόνια περίπου καταβάλλει μία αντίστοιχη προσπάθεια ένταξης και διάδοσης του σκακιού όχι μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στο περιβάλλον του σχολείου. Ευελπιστούμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις αυτές στους υπευθύνους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να προχωρήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα σαν αυτό που προωθεί ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής (G. Kasparov δες video), αλλά και σαν αυτά που διεξάγονται σε πολλές άλλες ελληνικές, αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις.




Οι φωτογραφίες προέρχονται από μία από τις πολλές δημοσιεύσεις της Chessbase.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add