22/9/13

Here's to the future!

  Πολλές φορές θα έχετε δει σε αναρτήσεις αναφορές που κάνουμε στην ιστορία του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών. Όλα τα μέλη αισθανόμαστε από τη μία υπερήφανοι για τα 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και από την άλλη νιώθουμε τη χαρά που νιώθει κάποιος, όταν αντιλαμβάνεται πώς συμμετέχει σε κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί οπωσδήποτε οι προσωπικές επιτυχίες μας καταξιώνουν ως άτομα, ωστόσο η προσφορά μας σε συλλογικό επίπεδο μας ανεβάζει όλους ένα επίπεδο ως κοινωνία. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός συμμετοχής σε ομάδες αυτού του είδους. Με τη διαφορά (σε σύγκριση με πολιτικά μορφώματα) πώς εμείς επιδιώκουμε να συνδυάσουμε ιδανικά την ατομικότητα με τη διάθεση για συλλογική δράση-προσφορά.

   Από την άλλη η ίδια η ζωή δεν σε αφήνει να μείνεις σε αυτό το παρελθόν. Γι' αυτό ενεργούμε, κινούμαστε, ώστε να επιτύχουμε ένα καλύτερο αύριο. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, την εβδομάδα που πέρασε είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε τον GM Dejan Antic, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη μας (δυστυχώς) για μία  μόνο ημέρα. 
Ο GM D. Antic -εικονιζόμενος στο κέντρο της φωτογραφίας- με μερικούς παίκτες της ομάδας μας στο χώρο του καλλιτεχνικού σωματείου των "Αθεράπευτων".
  Δεν είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ, έμαθα όμως ότι έδειξε παρτίδες και σπουδές. Η παρουσία του και φυσικά η συνεργασία με παίκτες τέτοιου βεληνεκούς είναι που μπορούν να αλλάξουν το επίπεδο πολλών σκακιστών της πόλης μας. Είναι προφανές άλλωστε και από την εικόνα ότι κάποιοι κατέβαλαν μία προσπάθεια να ανταποκριθούν. Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται και για το αγωνιστικό κομμάτι παραθέτω μία σπουδή του Horwitz από το 1884. (Όμορφη και λογική λύση, αν και αρκετά γνωστή ως σπουδή. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, νομίζω πως ο Βασίλης ο Τσούρης την είχε δείξει πριν πολλά χρόνια...) Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν.  



    Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι πώς πλησιάζει (επιτέλους!) η στιγμή που ο χώρος του συλλόγου θα είναι έτοιμος. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο και απ' ό, τι πληροφορούμαι η αίθουσα θα είναι έτοιμη την άλλη εβδομάδα. Ίσως λοιπόν την επόμενη Κυριακή να έχουμε και εγκαίνια!  

Υ.Γ. Η λύση της σπουδής: 1. Bf2+ Kh5 2. g4+ Kh6 3. Kf6 Τώρα υπάρχει μόνο το 3...Kh7 (αν 3...Bh7?? 4. Be3+ #) 4. g5 Kh8 5. Bd4! Kh7 (αν 5...Bh7 6. Kxf7+ #) 6. Ba1 Kh8 (ο μαύρος είναι υποχρεωμένος να περιμένει) 7. g6 fg 8. Kxg6+ #

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add