15/11/13

Grinding down the opponent

Σήμερα ο Carlsen πέτυχε την πρώτη του νίκη στο ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, οπότε απέκτησε σημαντικό πλεονέκτημα. Ήταν μία τυπική παρτίδα για το στυλ του νεαρού Noρβηγού, ο οποίος συνήθως αναγκάζει τον αντίπαλό του να βρίσκει διαρκώς λύσεις σε θέσεις που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες. Ο ίδιος φαίνεται να τα καταφέρνει καλά σε αυτόν τον τύπο της θέσης, όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουν λίγο χρόνο παραπάνω. Όταν ο αντίπαλός του, ο Anand ρωτήθηκε ποιο ήταν το κρίσιμο σημείο στην εξέλιξη της παρτίδας υποστήριξε πώς αντί για το 34...Rd4 (μία επιθετική δηλ. συνέχεια) έπρεπε να επιλέξει μία πιο συντηρητική απόφαση και να διατηρήσει τον έλεγχο της πτέρυγας του βασιλιά. (πιθανά να έχει τον πύργο του στο Rg8) 

Βέβαια πολλές φορές, επειδή δεν λειτουργούμε όπως οι σκακιστικές μηχανές, όταν βρισκόμαστε για ώρα κάτω από πίεση και όσο ο διαθέσιμος χρόνος γίνεται όλο και λιγότερος, πολλοί από εμάς παίρνουμε τέτοιες "επιθετικές" αποφάσεις. Όταν μάλιστα διαπιστώνουμε πώς η απόφασή μας δεν είναι και απόλυτα δικαιολογημένη, ίσως αυτό να επιστρέφει ως boomerang και εναντίον μας. Πιθανά το στοιχείο αυτό να εξηγεί και δύο στιγμές στη συνέχεια της παρτίδας, όταν ο Anand μπορούσε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο, π.χ. το 45...Rc1 (αντί του 45...Ra1 που εξασφαλίζει ότι θα κερδίσει κι αυτός το a πιόνι) ή πιο μετά στην 51η πρώτη κίνηση, όταν πρέπει να αποφασίσει για το αμυντικό set up, κάνει και πάλι, οριστικά πια, λάθος, καθώς αντί για ...Ke6?! χρειάζεται μάλλον να στείλει το βασιλιά του προς το a πιόνι με ...Kc6 και να κρατήσει τον πύργο στο e2, με τύχες να προβάλει μεγαλύτερη αντίσταση.
Στη διάρκεια του προηγούμενου πρωταθλήματος εναντίον του Gelfand ο Anand είχε βρεθεί και πάλι πίσω στο σκορ, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει στην αμέσως επόμενη παρτίδα! Περιμένουμε να δούμε αν θα μπορέσει να πετύχει και σε αυτή την περίπτωση κάτι ανάλογο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add