26/11/13

Carlsen laureatus

Ο Ινδός παγκόσμιος πρωταθλητής V. Anand ήταν γνωστός ως ο τίγρης του Madras, τη στιγμή που ο M. Carlsen είχε πρόσφατα δηλώσει πώς το αγαπημένο του ζώο είναι ο κροκόδειλος! Αυτό σατιρίζει στη γελοιογραφία ο γνωστός σκακιστικός σκιτσογράφος J. Diaz
 ή σε μία πιο κλασική φωτογραφία
Η τελετή απονομής του τίτλου ήταν προκαθορισμένο να γίνει χθες Δευτέρα,
από όπου και η φωτογραφία με τον νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή μέσα στις δάφνες του! 

23/11/13

"Finally World Champion!"

Είχαμε συνηθίσει εικόνες σαν κι αυτές:
Από την τελετή της απονομής του τίτλου του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στον Kasparov

Κάτι ανάλογο στην περίπτωση του Anand
πιο επίσημες δηλ. διαδικασίες απονομής του τίτλου, αλλά οι πρώτες εικόνες που κυκλοφόρησαν από το Chennai της Ινδίας μετέφεραν μία πιο χαλαρή πραγματικότητα, απόρροια ίσως των διαφορετικών εποχών (σύγκρινε με το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής του Kasparov) και της διαφορετικής ηλικίας των παικτών (π.χ. την ηλικία που o Anand κατέκτησε τον τίτλο). 

Όπως και να έχει ο Carlsen είναι ο αδιαμφισβήτητος νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Ο ίδιος δήλωσε στο twitter:
 "Επιτέλους Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη". 





22/11/13

Πρόσκληση σε Δ.Σ.

"ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ"

Καλούνται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών την Κυριακή 24/11/2013 και ώρα 12:15 μ.μ στην αίθουσα του συλλόγου σε τακτική συνέλευση για τη λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα: 

  1. Καθορισμός ημερομηνίας επίσημων εγκαινίων
  2. Προγραμματισμός δράσεων για την προβολή του Συλλόγου
  3. Ανάδειξη βασικών χορηγών
  4. Προγραμματισμός προπονητικών εκδρομών
  5. Προπονητική εκδρομή στη Σερβία. 





19/11/13

Σκάκι στα σχολεία

[ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το kesarisblogspot.gr]  

Έπειτα από το 26ο ακολούθησε το "Γένεσις" και σήμερα το 5ο Δημοτικό σχολείο! Το σκάκι ενθουσίασε τόσο πολύ τα παιδιά τα οποία συνέχισαν να παίζουν και στα διαλείμματα!

Ο Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών από την αρχή της φετινής χρονιάς προσφέρει δυο ώρες δωρεάν μάθημα σε όλα τα παιδιά των σχολείων. Με αυτό το πρόγραμμα ευελπιστούμε να γνωρίσουμε το αγαπημένο μας πνευματικό παιχνίδι σε όλους τους μικρούς μας φίλους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ιωαννίνων, η οποία μας επέτρεψε να κάνουμε μάθημα στα σχολεία τις πρωινές ώρες. Επίσης, να ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση των σχολείων οι οποίοι μας ενθάρρυναν και οργάνωσαν κατάλληλα το σχολικό τους πρόγραμμα, ώστε να γίνει η παρουσίαση του σκακιού σε όλα τα τμήματα. Τέλος, να ευχαριστήσουμε τις δασκάλες και  τους δασκάλους για τη βοήθειά τους σε τεχνικά θέματα και την παραχώρηση της διδακτική τους ώρας.

Ημέρα για σκάκι! 

Έτσι λοιπόν το κάθε σχολείο μπορεί να αφιερώσει μία ή δύο μέρες στο σκάκι και οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, να γνωρίσουν το πιο δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι στον πλανήτη μας. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή! Ενδιαφέρον έχουν παρουσιάσει αρκετά σχολεία εντός και εκτός των Ιωαννίνων. Για παράδειγμα, το 18ο Δημοτικό Σχολείο, το Αρσάκειο, το Δημοτικό σχολείο Μετσόβου κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογό μας:
Α) Στο τηλέφωνο 26510-75485
 Β) Να περάσετε από το χώρο μας, ο οποίος βρίσκεται βρίσκεται στη γωνία των οδών Χρήστου Κατσάρη και Αγίας Μαρίνας, κάτω από τα Λιθαρίτσια, απέναντι από το δημοτικό ραδιόφωνο, στο χώρο του παλιού Κτηνιατρείου.
Γ) Να μιλήσετε με τον υπεύθυνο του προγράμματος κ Άγγελο Καίσαρη, τηλ. 6973489528. 

Μην ξεχνάτε τέλος ότι κάθε Κυριακή από τις 11:00 πμ έως τις 14:00μμ η αίθουσά μας λειτουργεί για ελεύθερο παιχνίδι! 

Ελάτε να παίξουμε σκάκι.

16/11/13

Grinding the opponent II

Σήμερα είδαμε το ίδιο έργο σε επανάληψη! Ο Carlsen βρέθηκε σταδιακά σε θέση να πιέζει ελαφρά και ο Anand να χρειάζεται να αμυνθεί με ακρίβεια! Πιθανά, αν κάποιος του έδινε την ίδια θέση ως αμυντική άσκηση να έβρισκε το δρόμο προς την ισοπαλία. Σήμερα όμως με το σκορ να είναι σε βάρος του και τον αντίπαλό του να τον πιέζει επί 6 ώρες δεν μπόρεσε να βρει τη λύση και φυσιολογικά το σκορ είναι πλέον 2-0 υπέρ του Νορβηγού. 

15/11/13

Grinding down the opponent

Σήμερα ο Carlsen πέτυχε την πρώτη του νίκη στο ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, οπότε απέκτησε σημαντικό πλεονέκτημα. Ήταν μία τυπική παρτίδα για το στυλ του νεαρού Noρβηγού, ο οποίος συνήθως αναγκάζει τον αντίπαλό του να βρίσκει διαρκώς λύσεις σε θέσεις που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες. Ο ίδιος φαίνεται να τα καταφέρνει καλά σε αυτόν τον τύπο της θέσης, όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουν λίγο χρόνο παραπάνω. Όταν ο αντίπαλός του, ο Anand ρωτήθηκε ποιο ήταν το κρίσιμο σημείο στην εξέλιξη της παρτίδας υποστήριξε πώς αντί για το 34...Rd4 (μία επιθετική δηλ. συνέχεια) έπρεπε να επιλέξει μία πιο συντηρητική απόφαση και να διατηρήσει τον έλεγχο της πτέρυγας του βασιλιά. (πιθανά να έχει τον πύργο του στο Rg8) 

Βέβαια πολλές φορές, επειδή δεν λειτουργούμε όπως οι σκακιστικές μηχανές, όταν βρισκόμαστε για ώρα κάτω από πίεση και όσο ο διαθέσιμος χρόνος γίνεται όλο και λιγότερος, πολλοί από εμάς παίρνουμε τέτοιες "επιθετικές" αποφάσεις. Όταν μάλιστα διαπιστώνουμε πώς η απόφασή μας δεν είναι και απόλυτα δικαιολογημένη, ίσως αυτό να επιστρέφει ως boomerang και εναντίον μας. Πιθανά το στοιχείο αυτό να εξηγεί και δύο στιγμές στη συνέχεια της παρτίδας, όταν ο Anand μπορούσε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο, π.χ. το 45...Rc1 (αντί του 45...Ra1 που εξασφαλίζει ότι θα κερδίσει κι αυτός το a πιόνι) ή πιο μετά στην 51η πρώτη κίνηση, όταν πρέπει να αποφασίσει για το αμυντικό set up, κάνει και πάλι, οριστικά πια, λάθος, καθώς αντί για ...Ke6?! χρειάζεται μάλλον να στείλει το βασιλιά του προς το a πιόνι με ...Kc6 και να κρατήσει τον πύργο στο e2, με τύχες να προβάλει μεγαλύτερη αντίσταση.
Στη διάρκεια του προηγούμενου πρωταθλήματος εναντίον του Gelfand ο Anand είχε βρεθεί και πάλι πίσω στο σκορ, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει στην αμέσως επόμενη παρτίδα! Περιμένουμε να δούμε αν θα μπορέσει να πετύχει και σε αυτή την περίπτωση κάτι ανάλογο! 

13/11/13

Σκακιστική συνάντηση!

Από τη χθεσινή συνάντηση στο Σύλλογο, όπου ο Μιχαήλ Παππάς μας ανέλυσε την παρτίδα του σε συνεργασία με τον αντίπαλό του. (παρακολουθεί στην πρώτη σειρά)


Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία πολλών φίλων...

Ελπίζουμε σε μία ανάλογη συνέχεια, καθώς κάθε Πέμπτη ισχύει η καθιερωμένη συνάντηση των μεγάλων, ενώ έχει κανονιστεί και κάθε Σάββατο (γύρω στις 7:30 μ.μ.) κάποιο από τα μέλη της ομάδας να παρουσιάζει ένα σκακιστικό θέμα. Γι' αυτό το Σάββατο έχει προγραμματιστεί μία παρουσίαση του προπονητή της ομάδας κ. Α. Καίσαρη. 

3/11/13

Αρχίζουν τα ματς!

"Καλησπέρα σε όλους. 

Σας στέλνω τη κλήρωση. Δήλωσαν συμμετοχή  12 άτομα.

ΌΝΟΜΑ

E-MAIL
ELO (29/10/2013)
1
Παναγιώτης Καζαντζίδης

2054
2
Μιχαήλ  Παππάς

1926
3
Θανάσης Μπάσιος

1882
4
Γιώργος Ζιοβίρης

1715
5
Αλέξανδρος Μπενάτσης

1693
6
Γιώργος Βόβας


1675
7
Θανάσης Καλομοίρης


8
Δημήτρης Κρομύδας


9
Δημήτρης Μπέτσας


10
Κώστας Σμπόνιας


11
Ιωάννης Πέττας

12
Θεόφιλος Χατζηιωαννίδης


Θα χωριστούμε σε δύο γκρούπ από 6 παίχτες το κάθε ένα. 
Γκρούπ 1: σκαικιστές  1,3,5,7,9,11
Γκρούπ 2: σκακιστές 2,4,6,8,10,12

Σε κάθε γκρουπ θα παίξουν όλοι με όλους από μία παρτίδα (συνολικά 5 παρτίδες). 
Στη συνέχεια οι 3 πρώτοι από το πρώτο γκρούπ  θα παίξουν με τους 3 πρώτους από το δεύτερο γκρουπ (συνολικά 3 παρτίδες). Το ίδιο θα ισχύσει και για τους τρεις τελευταίους από κάθε γκρούπ. Δεν θα ξαναπαίξουν μεταξύ τους οι παίχτες που ήδη έπαιξαν μία φορά στο αρχικό γκρούπ.
Συνολικά  ο κάθε σκακιστής θα παίξει 5+3 = 8 παρτίδες.
Χρόνος σκέψης 90 λεπτά/40 κινήσεις + 30 λεπτά ανανέωση + 30 sec/κίνηση από την 1η κίνηση.

Α΄ γύρος: 10 Νοεμβρίου 2013, ώρα 17:00.


Καλή επιτυχία σε όλους.

Γιώργος Βόβας

Παρατηρήσεις (του διαχειριστή του blog)
  1. Αναρτώ την κλήρωση μόνο του πρώτου γύρου, όπως την έστειλε ο Γιώργος. Οι επόμενες κληρώσεις - γύροι θα αναρτηθούν στην αίθουσα του Συλλόγου. 
    • Για το πρώτο γκρουπ: α. Καζαντίδης Π. vs Πέττας Ιωάννης, β. Μπάσιος Α. vs Μπέτσας Δ. και γ. Μπενάτσης Α. vs Καλομοίρης Α. 
    • Για το δεύτερο γκρουπ: α. Παππάς Μ vs Χατζηιωαννίδης Θ. β. Ζιοβίρης Γ. vs Σμπόνιας Κ. και γ. Βόβας Γ. vs Κρομύδας Δ
  2. Καλό θα ήταν να συμπληρώσουμε όλοι μία φόρμα με τα στοιχεία επικοινωνίας μας, ώστε να διευκολυνθεί η διεξαγωγή του τουρνουά. 
  3. Και μία τελευταία πρόταση (επειδή νομίζω ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάτι): προτείνω να κρατάνε οι παίκτες τους βαθμούς τους από την πρώτη φάση του τουρνουά και έτσι να μπουν στην διαδικασία της δεύτερης φάσης. (περίπου όπως διεξάγεται η ευρωλίγκα στο μπάσκετ)