22/3/14

Στα μισά του δρόμου

Από τη χθεσινή  συνέντευξη τύπου, οι κ. Kramnik (αριστερά) και Mamedyarov (δεξιά). Προφανώς και οι δύο είχαν λόγους να είναι μπερδεμένοι-δυσαρεστημένοι! Ο Κράμνικ στο πρώτο κομμάτι της παρτίδας τους έπαιξε πολύ όμορφο στρατηγικό σκάκι, αποκτώντας μία σταθερή υπεροχή. Σε κάποια στιγμή όμως που η υπεροχή του πρέπει να μετατραπεί σε κάτι πιο χειροπιαστό, έπαιξε την κίνηση 29. ε4!? η οποία έδωσε αρκετό αντιπαιχνίδι στον μαύρο. Ο Mamedyarov από τη μεριά του ξέρει πολύ καλά ότι η θέση του στο τέλος είναι κερδισμένη. Απ' ό,τι δήλωσε μάλλον περίμενε γρήγορα να εγκαταλείψει ο λευκός, ώσπου είδε μπροστά του τις κινήσεις 49. γ8-Β και 50. Ββ7!  Εντυπωσιακή παρτίδα με πολλές στιγμές το πλεονέκτημα να αλλάζει χέρια! Προφανώς η έστω και κάπως τυχερή νίκη του λευκού, επιτρέπει στον Kramnik να συνεχίσει να ελπίζει για το δεύτερο μισό του τουρνουά. 

Ο Adreikin (αριστερά) πέτυχε την πρώτη νίκη του, δείχνοντας τι σημαίνει ρωσικό σκάκι, ενώ ο Topalov μετά την μεγάλη του επιτυχία στην παρτίδα του με τον Kramnik δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Έπαιξε μάλλον άσχημα μετά το άνοιγμα και η θέση του κατέρρευσε. 

Οι Svidler (αριστερά) και Anand έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Ο δεύτερος γιατί μοιράζεται την πρώτη θέση, έχοντας μείνει αήττητος ως αυτή τη στιγμή και δείχνοντας εξαιρετική προετοιμασία και αποτελεσματικότητα. Ο πρώτος γιατί το παιχνίδι του έχει σε κάθε παρτίδα ενδιαφέρον. Σίγουρα θα είναι ένας από τους παίκτες που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τουρνουά. 

Ο Karjiakin (αριστερά) αντιμετώπισε τον πρωτοπόρο του τουρνουά, τον Levon Aronian, ο οποίος μετά την αρχική του ήττα από τον Anand έχει βρει τον εαυτό του. Θα μπορούσε σίγουρα να κερδίσει την παρτίδα του με τον Adreikin, αλλά το σκάκι που παρουσιάζει έχει ενδιαφέρον και φέρνει αποτελέσματα. Οπότε σίγουρα μπορεί να ελπίζει! Ο Karjiakin δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να μπει ουσιαστικά στο τουρνουά. Προσπαθεί μάλλον να παίξει με ασφάλεια, χωρίς να παίρνει δηλ. πολλά ρίσκα, αλλά προφανώς για να κερδίσεις αυτούς τους αντιπάλους χρειάζεται κάτι παραπάνω από ό,τι έχει δείξει μέχρι σήμερα. 

Όπως πολύ σωστά σχολίασαν στο site chessbase.com το τουρνουά είναι ανοικτό για τον καθένα! (τουλάχιστον για τους τρεις-τέσσερις παίκτες που είναι στην κορυφή θα έλεγα εγώ!) Με ενδιαφέρον περιμένουμε τα αποτελέσματα του σημερινού γύρου και τον τρόπο που οι παίκτες θα διαμορφώσουν τη στρατηγική τους από εδώ και πέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add