21/8/17

Πρωταθλητής στο τουρνουά της Παραμυθιάς ο Αλ. Μπενάτσης!

Πρωταθλητής Παραμυθιάς για το 2017 ανακηρύχθηκε ο Αλέξανδρος Μπενάτσης καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση τόσο στους άντρες όσο και στη γενική κατάταξη με 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Θερμά συγχαρητήρια και στον Θεόφιλο Χατζηιωαννίδη που κατέλαβε τη δεύτερη θέση θέση στους άνδρες. Πρώτος στην κατηγορία παίδων και δεύτερος στη γενική κατάταξη ο νεαρός Δαμηλάκος, ο οποίος προέβαλε μάλιστα σθεναρή αντίσταση στον πρωταθλητή! Πρώτο κορίτσι η ταλαντούχα Σοφία Λυδία Γιαννοπούλου! 
Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!!!

Ακολουθεί η ανάλυση μίας θέσης από τον Αλέξανδρο:

"Ας αναλύσουμε μια θέση που προέκυψε από παρτίδα μου στο τουρνουά Παραμυθιάς.


Είναι η σειρα του μαύρου να παίξει. Ένας βασικός κανόνας στο σκάκι είναι να σκεφτόμαστε πρωτα αν εχουμε τη δυνατοτητα να κανουμε σαχ στον αντιπαλο, επειτα αν μπορουμε να του φαμε κατι και τελος αν μπορουμε να δημιουργησουμε μια ισχυρη απειλη.

Στην παρακατω θεση δεν υπαρχει η δυνατοτητα για τα μαυρα να κανουν σαχ η να κοψουν κατι. Υπαρχει η δυνατοτητα σοβαρης απειλης παίζοντας το πιονι στο ε2, όμως αυτη η απειλη αντιμετωπιζεται πολυ ευκολα με Πε1. Επιπλεον το πιονι στο ε2 θα ειναι στοχος για τα λευκα, μετα απο Βασιλια στο ζ2. Αρα πρεπει να σκεφτουμε διαφορετικα!

Στο σκακι καλουμαστε πολλες φορές κατα τη διαρκεια μας παρτιδας να κανουμε εκτιμηση θεσης, να αξιολογησουμε δηλαδη τα υπερ και τα κατα της θεσης της δικης μας αλλα και του αντιπαλου. Εφοσον η θεση δεν εχει αμεσα "χτυπηματα" πρεπει ξεκαθαρα να αξιολογησουμε την υπαρχουσα κατασταση, ωστε να μπορεσουμε να σχεδιασουμε τα μελλοντικα μας σχεδια.

Το πρωτο βημα για την αξιολογηση ειναι η καταμετρηση του υλικου. Σε υλικο λοιπον φαινεται οτι ο μαυρος υπερτερει. Υπερεχει αριθμητικα κατα 2 στρατιωτακια. Εχει ενα αξιωματικο και ιππο εναντι πυργου συν ενα επιπλεον πιονακι.

Στο σκακι ομως πρεπει να εκτιμαμε και τα δυναμικα στοιχεια μας θεσης. Ο λευκος εχει ως ανταλλαγμα εναν πολυ ενεργητικο πυργο στην εβδομη οριζοντιο, ο οποιος απειλει τα μαυρα πιονια στην πτερυγα της νταμας. Αν τα πιονια αυτα πεσουν, η θεση θα γυρισει υπερ του λευκου, καθως θα εχει στη διαθεση του 2 ελευθερα πιονια να τρεχουν ανενοχλητα!
Ομως και ο μαυρος εχει ενα ισχυρο στοιχειο υπερ του, που ειναι το ελευθερο πιονι ε2.

Ενα ακομα ομως δυναμικο στοιχειο ειναι η παρουσια περισσοτερων κομματιων που εχει ο μαυρος, εχει δηλαδη ιππο και Αξιωματικο ενω ο λευκος εχει πυργο. Περαν του αριθμητικου υπολογισμου (6 πιονια ο ιππος και ο αξιωματικος μαζι εναντι 5 του πυργου) τα 2 κομματια υπερεχουν ποιοτικα απο το 1.

Πρεπει λοιπον να "μιλησουμε" στα κομματια μας. Να τα ρωτησουμε που θελουν να πανε. Μια βασικη ερωτηση που κανουμε στα κομματια ειναι ποιο ειναι το χειροτερο απο αυτα. Ο μαυρος πυργος ειναι αρκετα καλος γτ υποστηριζει το ελευθερο πιονι ε2. Ο αξιωματικος υποστηριζει τον ιππο μας. Ποιο κομματι λοιπον δεν κανει κατι αυτη τη στιγμη; Μα φυσικα ο μαυρος ιππος!

Παρολα αυτα το προβλημα παραμενει με τα πιονια στην πτερυγα της νταμας. Τι θα κανουμε με αυτα;;

Εφοσον ολοκληρωσαμε την εκτιμηση θεσης, πλεον σκεφτομαστε υποψηφιες κινησεις. Μια υποψηφια κινηση ειναι το Πβ8 για να φυλαξουμε το πιονι β7. Ομως κανενας παιχτης δεν θελει να παιξει μια τοσο παθητικη κινηση, παρα μονο αν ειναι απολυτως αναγκαιο. Οι συγχρονοι σκακιστες προτιμουν να παιζουν πιο ενεργητικα. Δηλαδη προτιμουν να θυσιασουν λιγο υλικο προκειμενου να παιξουν τα κομματια τους.

Επανερχομαστε λοιπον στον ιππο μας! Μηπως να τον βαλουμε σε μια καλυτερη θεση και να θυσιασουμε καποιο πιονι στην πτερυγα της νταμας; Και που να βαλουμε αυτον τον ιππο; Στο ζ6 δεν φαινεται να κανει κατι ουτε αν παει ενδεχομενως στο η4 μετα. Αρα;

Τα κομματια μας γινονται πιο ισχυρα οταν συνεργαζονται! Μια εξαιρετικη ιδεα θα να συνεργαστουν ολα μας τα κομματια για να προαγουμε το πιονι μας σε νταμα! Αν ρωτησουμε λοιπον τον ιππο μας που θελει να παει, η απαντηση ειναι στο τετραγωνο δ3! Ο λογος; Μα φυσικα για να εμποδισει την αμυνα του λευκου Πε1, μολις σπρωξουμε ε2!!

Στην παραπανω θεση λοιπον επαιξα την κινηση β6.



Ο μαυρος θυσιαζει το πιονι α7 για να δωσει στον ιππο τη δυνατοτητα να πατησει στο γ5 (το β6 κραταει τον ιππο μολις παει στο γ5) και στη συνεχεια να παει ανενοχλητος στο δ3. Ο μαυρος ισως εδώ να επρεπε να παιξει β4, προκειμενου να σταματησει τον ιππο αλλα δεν καταλαβε την ιδεα του μαυρου και εφαγε το πιονι.





Η παρτιδα μετα από αυτή την ακολουθια κινησεων φαινεται κερδισμενη για το μαυρο. Ο λευκος δεν προβαλλει αντισταση και διευκολυνει το σχεδιο του μαυρου.







Το σχεδιο του μαυρου ολοκληρωθηκε, το πιονι ε2 δεν ανακοπτεται πλεον.
Σχολιαστης: Αλέξανδρος Μπενάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Add